Pakkasyö on (ja leiskuu myös)

11:06 ip.

Ja juuri kun eilen valitin puhelimeni toimimattomuudesta, palaan takaisin arkisempaan - nimittäin uusien kuvien ja tekstin kanssa!

Sinänsä muutosta ei ole tullut, että puhelin on edelleen äärimmäisen arvaamaton. Onnistuin kuitenkin saamaan osan kuvista ulos ja toisaalta, se toimii edes välttävästi - ja kuten tapoihini kuuluu, yritän luultavasti pelastaa puhelinraasua vielä seuraavan vuoden verran, ennen kuin luovutan. Onhan mulla nimittäin työpuhelinkin, jolla pärjää tarvittaessa. Tarvittaessa.

Mutta - nyt me ollaan saatu tänne aivan aito ja oikea talvi! Mies valitteli ennen joulua, että tuleeko tänne talvea ollenkaan - oli sen verran lauhaa ja lumetonta. Nyt toiveet ovat käyneet toteen ihan kunnolla, sillä seinien ulkopuolella kolkuttelevat melkoiset paukkupakkaset ja luntakin on tullut ihan kiitettävästi. Minä sähköpihinä olen kantanut niska vääränä puita ulkoa sisälle, jotta takan, leivinuunin ja puuhellan on saanut pidettyä kuumina ja tätä myöten talon lämpinämä. En toisaalta valita, sillä luovathan nämä nyt ihan oman tunnelmansa! Koska mikään ei kuitenkaan ole ikinä hyvä, on pakko todeta ihan ääneen, että alkaa olla täällä sisällä aika kuuma. Vähän liiankin kuuma.

Vain noin -20 astetta.

Kaikki kolme maininnan saanutta ovat nimittäin hehkuneet punaisina niin eilen kuin tänäänkin. Toisaalta, kun ulkona lämpötila on molemmin puolin -30 astetta, ei luulisi olevan vara valittaa. Vaikka me asutaankin kohtalaisen uudessa omakotitalossa, ei meikäläisen sähkönsäästökuurilla tämä todellakaan tarkoita sitä, että kaikki tämä ihana lämpö pysyisi näiden seinien sisäpuolella myös aamuun saakka. Jostakin minua (yhä) kummastuttavasta syystä sisään nimittäin puskee jääkylmää ilmaa liesituulettimelta - ja tämän piti korjaantua jo kesäisellä pikkufiksillä. No - eipä korjaantunut.

Kaikesta huolimatta, on Suomi kyllä melkoisen kaunis näin kylminä pakkaspäivinä.

Vaikka takkia saakin vetää jo ennestään pingviinimäiseksi topatun kuontalon ympärille, on jalkojen alla narskuva lumi, ilmaan höyrystyvä hengitys ja kylmyydestä nipistelevät poskipäät silti aika kiva juttu. On mukava katsella, kuinka ihmiset kiirehtivät kadulla omiin suuntiinsa ja vetävät pipojaan paremmin päähän - ja toisaalta... Vaikka en tällä hetkellä kesää kaipaakaan, tämä opettaa ehdottomasti arvostamaan neljää vuodenaikaa.

Mieskin totesi nyt ymmärtävänsä syyn sille, miksi me suomalaiset ihan tosissaan vaalitaan niitä muutamia kesän lämpimiä viikkoja. Täällä nimittäin on aivan käsittämättömän kylmä juuri nyt! Minä olen lähinnä naureskellut ja todennut, että yrittää nauttia tästäkin - ei tätäkään kestä turhan kauaa. Eilen mies sitten kysyikin puolitosissaan, että kai tämä ilma on sentään oikeasti kylmä suomalaisillekin. Pakko minun oli nöyrtyä ja tuumata, että kyllä - tämä on kylmä ilma myös suomalaisille, mutta täällä on totuttu aika radikaaleihinkin lämpötilanmuutoksiin. Pohjoisessa olisi takuulla vielä nätimpää, mutta ehkä sinnekin sitten vielä jonakin vuonna.

Miehelle on ollut pientä opettelua sen suhteen, kuinka taloa lämmitetään. Utahissa se oli verrattain helppoa - senkuin valittiin seinästä sopiva lämpötila ja odotettiin, että oikeanlämpöinen ilma levittäytyi asuntoon. Täällä me lämmitetään kokonaan puulla, sähköä käytetään sitten sen tukena - eli ei muuten käytetä, koska se on melkoisen kallista. Tämäkin muuten tuli miehelle melkoisena järkytyksenä - verrattiin nimittäin meidän sähkönhintojamme, ja niin no. Siinä, missä minä suomalaisena kaipaisin muutamaan kertaan viikossa kunnon lämmittelyä meidän puusaunassamme, mies tuumaa sen olevan liian vaivalloista - hän ottaa vain kuuman suihkun, enkä minäkään yleensä jaksa sen enempää nähdä vaivaa saunan suhteen. Olen tainnut viimeksi saunoa pari viikkoa takaperin - jos en vielä sitäkin aiemmin.

Nyt taidan kuitenkin mennä vielä sohimaan tuota takassa kytevää hiillosta, ja mietin pientä herkuttelua. Mun epätoivoinen, tuhoontuomittu projektini terveellisemmästä syömisestä on sentään saanut jo kevyen alun - vaihdoin mehut sitruunaveteen, joka kieltämättä on aika taivaallisen hyvää! Tästäkin huolimatta, taidan ottaa muutamat Sour Cream & Onion sipsit. Ei olisi pitänyt tuoda niitä kaupasta kotiin.

Harmi, ettei kylmyys välity kuvasta. Oli nimittäin aika täydellinen talvipäivä! :)
2 kommenttia

  1. Meillä on täällä noin kolme kertaa kalliimpi sähkölasku kuin mitä Suomessa suurinpiirtein samankokoisessa kämpässä! Mutta mullä ei tosiaan ollutkaan Suomessa koskaan sähkölämmitystä. Täällä hurisee kesällä ac ja nyt kylmällä lämmitys. Se se vasta on kallista lystiä ja minäkin olen sen suhteen pihi ja "säästelen" sitä vain pahimpiin kuumiin/kylmiin hetkiin:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Meillä tosiaan meni just toisinpäin, vaikka mekin kyllä tykättiin ilmastoinnista (mies etenkin, yhh...) :D Utahin sähkölaskut taisi olla meillä kuukausittain noin $50 paikkeilla, Suomessa on parin kuukauden välein noin 180-220 euroa, riippuen vähän siitä, kuinka paljon jaksan aina yrittää nipistää. En edes halua kuvitella, missä lukemissa tuo olis, jos käytettäis lämmityksen kanssa enemmänkin sähköä... Hyh! Ei taida auttaa muu, kuin tänään kantaa lisää puita tupaan. :D

      Poista