Apple Pie

9:32 ip.

Aika moni suomalaiseen suuhun vieras amerikkalaisherkku aiheuttaa jakaumaa meilläkin - mies ja lapsi syövät innokkaasti kurpitsapiirakkaa, jolle minä nyrpistän nenääni. Myös banaanileipää menisi enemmän, kuin ehtisin sitä edes tehdä - yksi yhteinenkin suosikki meiltä kuitenkin löytyy. Meistä jokainen nimittäin pitää kovasti omenapiirakasta - välillä amerikan serkusta, välillä suomalaisesta. Olen viime aikoina tehnyt itse hieman enemmän amerikkalaista, sillä se on erityisesti miehen ja lapsen mieleen - minulle kelpaavat molemmat.

Omenapiirakka on juurikin ehkä yksi niistä klassisimmista leivonnaisista, mitä USA:n liitetään. Minä oon tehnyt iät ja ajat samalla reseptillä (amerikkalaisen) omenapiirakan, ja en ainakaan toistaiseksi ole löytänyt tarvetta lähteä sitä muuttamaan. Hyvää nimittäin tulee, ja tasalaatuista. Siispä, omenapiirakkaa!

Apple Pie

Kuori / taikina:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita
0,5 dl vettä

Täyte:
1 kg omenoita (Granny Smith)
0,5 dl sitruunamehua
1,5 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoa
1,5 tl kanelia
1 tl vaniliinisokeria
25 g voitaKuoresta kuivat aineet ja voi sekaisin, vesi joukkoon ja sekoitetaan tasaisesti. Kuoren taikina voi levätä jääkaapissa jähmettymässä sen aikaa, että täytettä valmistaa.

Omenat kuoritaan ja pilkotaan - itse tykkään pilkkoa ne kuutioiksi. Sekoitetaan sitruunamehun kanssa (estää tummentumisen), jonka jälkeen kaikki muut täytteen aineet sekaan, paitsi voi.

Kuoritaikina puoliksi, toisesta puolikkaasta kaulitaan alapuolisko ja levitetään voideltuun, (korkea)reunaiseen vuokaan. Kaadetaan täyte taikinalla vuorattuun kulhoon, päälle voi laittaa muutaman siivun voita. Ylemmän kuoren kanssa saakin sitten käyttää vähän luovuutta - haluaako tehdä ristikkoa, kokonaisen kuoren, vai jotain aivan muuta. Itse tykkään kokeilla vähän mitä milloinkin - tuo ylläoleva kuva on kerralta, jolloin kokeilin tehdä omenapiirakalle ristikkokuorta.

Paistetaan 200 C noin 35-40 minuuttia. Jos päällimmäisen kuoren tekee kokonaisesta levystä, kannattaa muistaa painella haarukalla muutamia ilmareikiä!

On muuten aika hyvää vastapaistettuna, vanilijajäätelön kanssa. Tai kermavaahdon.

2 kommenttia

  1. Nyt täytyy kyllä tunnustaa etten koskaan ole tehnyt muulla kuin suomiversiolla omenapiirakkaa. Pitäisikö siis vihdoin ja viimein laajentaa omaa pikkumaailmaa ja koittaa tätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! :) Tässä kohtaa vielä ehkä ihan hyvä mainita, että teen yleensä täytteen tuplana (tai ainakin 1.5-kertaisena), ja mausteissa kannattaa mennä aika oman suun mukaan. Mutta kieltämättä ihan kiva ja erilainen vaihtoehto perinteiselle suomalaiselle omppupiirakalle! :)

      Poista