Modernia päänsärkyä - suomalainen ajokortti

11:42 ap.

Yksi oleellinen asia Suomeen asettumisen kanssa on suomalainen ajokortti. Tämä oli meillä hankintalistalla jo alusta alkaen, mutta yksi asia tuli minun ahkeruuteni tielle - se, että suomalaisen ajokortin anomiseen vaadittiin kuuden kuukauden ajokokemus Suomesta. Minun luontooni kun ei oikein odotteleminen kuulu - tykkäisin saada asiat hoidettua nyt, tässä ja heti. Toisaalta stressikerrointa lisäsi sekin, että ajokorttia pitää muistaa anoa kuitenkin ennen 24 kuukauden Suomessaolon täyttymistä.

Nyt maaginen puolivuotinen oli täynnä, eikä vielä toisaalta hätyytelty myöskään kahden vuoden takarajaa. Niinpä lähdettiin selvittelemään, mitä kaikkea ajokortin suomalaistamista varten tarvitaan, eikä netti ainakaan tässä kohdin ollut minulle erityisen suuri apu.


Säännökset ajokorttien vaihtamisessa nimittäin muuttuivat vuodenvaihteessa 2015-16. Siinä, missä ajokortin vaihdosta aiemmin anottiin suoraan paikallispoliisilta, nyt poliisille ei enää olisikaan asiaa - sen sijaan asiaa piti selvitellä Trafin kautta. Otin itseäni niskasta kiinni ja soitin tammikuussa Trafille ja kyselin, millaisia papereita tarvitaan - kysyin myös, minne paperit palautetaan. Vastaus oli kohtalaisen monisyinen; virkailija ei oikein itsekään tiennyt, mitä olisi sanonut. Saimme ohjeeksi hankkia laajan lääkärintodistuksen nykyisestä terveydentilasta, kuin myös kahden todistajan lausunnon siitä, että ajoneuvoa on kuljettanut Suomessa vaaditut puoli vuotta. Loput paperit kuulemma saataisiin täytettäväksi siinä kohdin, kun ajokorttia virallisesti anottaisiin.

Hankimme todistajilta allekirjoitukset paperiin, jossa ajohistoria todistetaan - aika vapaasti kirjoitettuna. Tämän jälkeen mies kävi myös lääkärillä, ja lääkäri ystävällisesti lupasi postittaa lausuntonsa meidän puolesta eteenpäin, jotta meille jäisi vähemmän papereita kannettavaksi mukana. Virhe! Koska käytännöt olivat toden totta muuttuneet vuoden vaihteessa, tästähän seurasi ongelmia...


Kun me nimittäin vihdoin ja viimein pääsimme oikeaan toimistoon - joka oli muuten Ajovarman toimisto, ja tämä selvisi vasta monen mutkan kautta - selvisi meille, että papereita puuttuu. Saimme tosiaan perustietolomakkeen täytettäväksi, täytimme sen, ja tämän jälkeen selvisi, että lääkärintodistus puuttuu. Ai kuinka niin puuttuu? Niin - lääkärihän oli lähettänyt sen poliisille, eikä puheluista huolimatta kukaan suostunut siihen, että lappua luovutettaisiin poliisilaitokselta meille. Ei auttanut kuin tilata uusi lääkärintodistus, mutta lääkäri oli lomalla - lappuihin saisi allekirjoituksen vasta seuraavalla viikolla. Ajovarma myös kieltäytyi siitä, että lappua postitettaisiin heille suoraan - niinpä jouduin pyytämään lääkärintodistuksen postilla ensin meille, josta pääsin seuraavalla viikolla koukkaamaan lapun toimistoon ihan kädestä pitäen.

Seuraavaksi ihmeteltiin meidän mukanamme tuomaa lappua allekirjoitusten kera. Sellaista ei kuulemma tarvittu - uudistuksia. Niinpä niin - turhaan olimme siis hamstranneet allekirjoitukset todistukseksi siitä, että mies on ajanut autoa Suomessa viimeiset puoli vuotta. Lopulta pääsimme onneksi sentään maksamaan ajokortista aiheutuvat hakemiskulut, mutta hakemus itsessään jäi vielä pöydälle odottamaan sitä puuttuvaa lääkärintodistusta. Hakemuksen kaveriksi piti luovuttaa myös kaksi passikuvaa sekä miehen USA:n ajokortti, joka ei aiheuttanut suurta luottamusta. Kortti nimittäin kuulemma lähetettäisiin jonnekin päin Yhdysvaltoja, mutta miten ja kuinka, siihen meille ei kukaan osannut antaa vastausta.

Eräs ihana ja kaunis sunshower Oremin Hobby Lobbyn pihalla.

Nyt ajokorttia on odoteltu jo useampi viikko. Se, mitä viranomaisten taholla ei kuitenkaan tiedetä on se, että miestä odottaa USA:ssa myös uusi ajokortti - nimittäin Yhdysvaltain. Suomalaista vastaavaa odotellaan nyt saapuvaksi - toivotaan, että USA:n C riittää kattamaan suomalaisen B:n, eikä tarvitsisi lähteä maksamaan käsittämättömiä summia autokouluilusta.

Lyhyesti - sopimusvaltion ajokortin vaihtaminen suomalaiseen:
 • Ajanvaraus Ajovarman toimistolle (joka meidän kohdallamme osoittautui ihan turhaksi - ajanvaraus ei pitänyt kutiaan ollenkaan) ajokortin vaihtamista varten.
 • Kaksi alle puoli vuotta vanhaa passikuvaa ajokorttiin, paikan päällä täytettävät hakemukset (muistaakseni kaikkiaan kaksi kappaletta). Toinen hakemuksista on pelkkiä perustietoja varten, toinen puolestaan itse ajokortin hakemiseen.
 • Tunnistautumista varten tarvitaan ulkomaalaiselta sekä oman kotimaan ajokortti että passi - kumpikaan eivät yksinään tässä tapauksessa kuulemma riittäneet. Ajokortti toisaalta myös jäi hakemuksen liitteeksi toimistolle, eikä sitä enää palauteta takaisin sen haltijalle.
 • Lääkärintodistus (laaja).
 • Rahaa ajokorttihakemuksen maksamiseksi.

5 kommenttia

 1. Onpa ollut hankala prosessi! Tuo on kyllä niin ärsyttävää, kun tulee uusituksia, että edes toimistovirkailijat eivät välttämättä osaa kunnolla uusia systeemejä. Jospa se kortti pian tulisi. Miksi oman maan ajokorttia ei palauteta? Eikö sitä voi tarvita, kun menee siellä käymään? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä meinasin revetä nauruun kun hain eilen iltapäivällä postia - se kortti nimittäin oli tipahtanut postilaatikkoon juurikin eilen! :D Mä en ihan täysin ymmärtänyt itsekään, miksi sitä korttia ei palauteta takaisin haltijalleen. Se on kuitenkin federal ID ja kun kysyttiin asiasta jo aikaisemmin USA:n päässä, siellä sanottiin, että se täytyy saada ja vaatia itselleen takaisin. Saapa nähdä, minne toimistonnurkkaan se päätyy lopulta pölyttymään tuolla aavan meren toisella puolen... Ja tosiaan, siellä vedellään EU-ajokortilla sitten! :D

   Poista
  2. No ompa hyvä! :D Aivan, tietenkin tosiaan Suomen ajokortilla voikin siellä sitten ajella!

   Poista
  3. Joo - se meni siinä mielessä aika nappiin! :D Voi olla kyllä vaan jännä siellä sit selittää, miksi USA:n kansalaisella on EU-ajokortti - mutta toisaalta... Voihan se olla ihan simppelikin juttu! :)

   Poista
  4. Haha, no munkin miehellä on Suomen ajokortti, koska se kävi koko autokoulun täällä. :D

   Poista