Amerikkalaisen ajatuksia Suomesta

2:17 ip.

Kun Amerikkalainen muutti Suomeen, oli hän hyvin avoin ja utelias oppimaan uutta. Herra Amerikkalainen on myös jakanut useimpia huomioitaan vaimonsa kanssa, ja vaimo puolestaan on kirjoittanut niitä ylös blogiinsa.

Ja koska kaikki hauskuushan on siinä, että näitä eroja pääsevät lukemaan meidän lisäksemme muutkin, olkaa hyvät - ohessa pientä listaa niistä asioista, joita meidän Herra Amerikkalainen on erityisesti laittanut merkille sinä aikana, kun hän on asunut Suomessa. Katsotaan, saisiko tälle postaukselle tehtyä jatkoa jossakin myöhemmässä vaiheessa - mikäli uusia ja erilaisia huomioita alkaa putkahdella, lupaan ehdottomasti jakaa niitä myös teidän kanssanne!


Amerikkalaisen mielestä suomalaiset ovat vähän hassusti pukeutuvaa kansaa. Viimeksi kuluneella viikolla kaupungissa ajaessamme vastaan käveli mies maastokuvioisissa housuissa, paksussa hupparissa ja jonkinmoiset reikäsandaalit jalassaan. Amerikkalainen nauroi - that is so typically Finnish! You guys are like the Americans of Europe. You wanna do things your way, eff the world.

Amerikkalaisen mielestä suomalaiset ovat myös melkoisen hassusti pukeutuvaa kansaa. Hän muistaa aina huomauttaa, kuinka tennissukat törröttävät sandaaleista tai kuinka joka puolella reikäsandaalit tuntuvat olevan päivän sana. Toisaalta - amerikkalaisen vaimo kiinnitti Yhdysvalloissa melko monesti huomiotaan siihen, kuinka ihmiset puolestaan kävelivät ympäriinsä flip flopeissaan... Joten olemmeko me, suomalaiset, sittenkään aivan niin pahoja?

Amerikkalaisen mielestä tiet Suomessa ovat kapeita, mutta hyvinhoidettuja. Hiekkatiet ovat amerikkalaisen mielestä ihan täysiä turhakkeita; miksei niitäkin voisi päällystää? Etenkin, kun meidän kulmillamme hiekkateitä riittää ja niitä myös käytetään. Myös asfalttitiet ovat kapeita ja mutkaisia, moottoritietkin ovat pieniä. Helsingin suunnalla amerikkalainen sentään alkaa tuntea olonsa hieman kotoisammaksi - onhan kaistoja sentään useampi lisää ja liikennettäkin enemmän, joten aletaan saavuttamaan oikeaa tunnelmaa.

Amerikkalaisen mielestä asiat Suomessa toimivat. Oli kyse sitten oleskeluluvan uusimisesta tai paikallisen ajokortin hankkimisesta, virastot ja päättävät tahot ovat tehokkaita ja hoitavat asiansa. Jonotusajat pysyvät järkevinä ja ihminen kohdataan ihmisenä.

Amerikkalaisen mielestä on hassua, että Suomessa kaikki punaiset liikennevalot tarkoittavat ehdotonta pysähtymistä. Amerikkalainen kun kääntyisi jopa punaisia päin mielellään oikealle - kas, kotona kun se on täysin laillista ja jopa enemmänkin, kuin normaalikäytäntö. Toisaalta myös amerikkalaisen vaimo sekoittaa välillä ajatuksissaan oikealle kääntymisen punaisia päin - onneksi vaimo ei sentään ole vielä tähän mennessä onnistunut aiheuttamaan töpeksinnällään kolareita. Sydämentykytyksiä ehkä, luultavasti. Tai siis aika varmastikin.

Amerikkalaisen mielestä Suomi on kallis maa. Täällä kaikki on kallista - elintarvikkeet, bensa, kodin esineet. Toisaalta, amerikkalaisen mielestä Suomi myös antaa paljon uusille asukkailleen; hän on ollut alusta alkaen kiitollinen siitä, kuinka avuliaasti Suomi on häntä tukenut kielen oppimisessa, nyt työelämään palaamisessa.

Amerikkalaisen mielestä Suomessa on hyvin näkyvillä runsas alkoholinkulutus. Kaljanjuontia ei varsinaisesti piilotella, toisaalta kaduilla saattaa joskus harvakseltaan myös näkyä hieman epämääräisempääkin liikehdintää - henkilöillä on usein myös pullo kirkasta toisessa kourassaan. Myös julkinen ja peittelemätön tupakointi herättää ajatuksia amerikkalaisessa. Amerikkalaisen mielestä se on äärimmäisen ikävännäköistä ja toisaalta myös todella mautonta.

Niin... Eipä se amerikkalaisen vaimonkaan mielestä kovin classya ole.

16 kommenttia

 1. Tosi hauska ja mielenkiintoinen postaus! Olisi hauska lukea joskus lisää näitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kiva kuulla, että nämä kulttuurieropostaukset kiinnostavat - näitä saa varmasti rakenneltua milloin mistäkin, joten pitää ehdottomasti laittaa korvan taakse. :)

   Poista
 2. Tiiätkös, joskus suomalaiset pukeutuu niin jännästi, että sit ulkomailla tunnistaa jonkun suomalaiseksi pelkästään sen perusteella. Muistan, kun Edinburghissa näin erään tytön ja sen ulkonäöstä tuli vaan heti mieleen 'toi on suomalainen'. Ja kappas, se oli sit yhellä samalla kurssilla, ja suomalainenhan se oli! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä niin totta! :-D Jotenkin suomalaiset kyllä erottaa vaan niin selvästi. Muistan elävästi yhdenkin kerran, kun oon LAX:lla väistellyt yhtä suomalaispariskuntaa, kun kuulin suomea hyvin leveällä murteella puhuttuna. Oli nimittäin kevyt kiire jatkolennolle ja jotenkin just silloin ei ollut supersosiaalinen fiilis... :-D

   Poista
 3. Tätä oli tosi hauska lukea! :-D Muutenkin eri kulttuurista olevat ihmiset ja heidän mielipiteensä suomesta on musta aina tosi hauskaa myös mielenkiintosta kuultavaa. Näitä olis kiva lukee jatkossa lisää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistän ehdottomasti korvan taakse! :-) Näitä nimittäin tulee varmasti kyllä huomioitua, kun vaan aina muistaisi kirjoitella itselleenkin näitä ylös. Kiva muutenkin kuulla, että tykkäsit! :-)

   Poista
 4. Tämä oli hauska postaus. Ehdottomasti jatko-osaa kaivataan! Näin suomalaisena ei osaa kyseenalaistaa suomalaisia aivan normaaleja tapoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :-) Lupaan ehdottomasti toteuttaa jatko-osan, kun sitä on niin kovin kyselty - katsotaan, mistä saisin seuraavaksi raavittua sopivasti materiaalia kasaan! :-D Ja tuo muuten on kovin totta - ei osaa kyseenalaistaa omaa, normaaliksi kokemaansa toimintatapaa. Voit vaan kuvitella, kuinka monta kertaa mulla on syttynyt lamppua pään päälle juurikin näiden kulttuurierojen kanssa :-D

   Poista
 5. Hauska lukea miten joku muu suhtautuu meidän arkeen. Hyvä postaus! Jatko-osaa odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää laittaa jatko-osa hautumaan - ja kiva, että tykkäsit! :-) On se vaan jännä, miten pitää tosiaan mennä kauas nähdäkseen paremmin lähelle. :-)

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - kiva kuulla, että oli mieluisa! :-)

   Poista
 7. Ihana postaus! Ehdottomasti lisää näitä!
  Tuli ihan kauhea ikävä jenkkeihin tän luettua, on siellä niin paljon näinkin lyhyestä elämästä tullut aikaa vietettyä :D

  <3: Jasmin N
  Little Things With Jassy
  Bloglovin'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilauksessa! :-D

   USA on kyllä ihana kaikessa erilaisuudessaan ja vaihtelevuudessaan. Josko sitä kohta taas saisi itsekin hyvän tekosyyn lähteä käymään siellä suunnalla :D

   Poista
 8. Hauska postaus. :) Sait uuden lukijan, tykkään kovasti blogistasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten mukava kuulla! :) Toivottavasti jatkossakin postaukset ovat kiinnostavia - parhaani lupaan tehdä. :)

   Poista