Kahden uskonnon parisuhde

11:38 ap.

Voin ainoastaan kuvitella, millaista olisi olla jonkun toisen naisen kengissä. Sellaisen naisen, jonka elämänkumppani on muslimi. Ja ei - toivon, ettei kukaan käsitä tätä väärin - en tarkoita tätä millään tavalla ikävässä mielessä, en todellakaan! Lienee ehkä parempi siis avata kahta ensimmäistä lausetta aavistuksen.

Me saamme yleensä olla melko rauhassa uskontoon liittyviltä kysymyksiltä. Miksi - siksi, että olemme kaksi länsimaalaista, valkoihoista ihmistä. Se täysin stereotypinen (suomalainen) pariskunta, johon kukaan ei tule kiinnittäneeksi huomiotaan sen suuremmin. Jos meitä ei tunne, ei miestäkään erehdy ajattelemaan ulkomaalaiseksi - no, siihen saakka ainakaan, kunhan tyyppi ei avaa suutaan. Sen jälkeen kyllä kuulee, että suomea sulle juttelee englantia äidinkielenään puhuva ihminen. Kukaan ei siis koskaan kyseenalaista tiettyjä asioita - esimerkiksi sitä, että meillä kahdella saattaisi olla eri uskonto.

Tämä selittänee jo hieman tämän tekstin ensimmäistä kappaletta. Pariskunta, joka koostuu (suomalaisesta, valkoihoisesta) naisesta ja muslimimiehestä, kohtaa taatusti väistämättäkin kaikki mahdolliset kuin mahdottomatkin ennakkoluulot. Yleistetään, annetaan yleisessä luulossa olevien väittämien kukoistaa ja ennakkoluulojen rehottaa. Kuvitellaan, että uskonto ja siitä juontuvat mielikuvat ovat absoluuttisia totuuksia, eikä yksilöllä ole mitään vaikutusta siihen, millainen persoona kenessäkin meistä on. Se on minun mielestäni hirmuisen väärin, tuomita kuka tahansa ainoastaan uskonnon tai ihonvärin perusteella. Tämä aihe vaatisi melkein omaa postaustaan, mutta se lienee hieman tulenarka - en siis lupaa käsitellä sitä ainakaan aivan heti, mutta tulevaisuudessa. Ehkä.

Meistä ei kukaan uskoisi (no pun intended) pelkästään päältäpäin katsoen sitä, että me edustamme eri uskontokuntia. Toinen on LDS, toinen evankelisluterilainen. Ei varmaan vie ihan turhan paljoa aikaa päätellä, kummin päin tämä matematiikka lasketaan.

Onko meillä mitään suuria, keskinäisiä eroavaisuuksia tai ristiriitaisuuksia? Ei. Me ollaan tehty kompromisseja lähinnä kaikissa muissa asioissa, paitsi uskonnollisissa. Kulttuuria meillä kyllä on ja näkyy, mutta kumpikaan meistä ei ole erityisen uskonnollista tai harrastakaan sorttia. Ehkä juuri tästä johtuen meillä ei ole tullut erityisen suuria yhteentörmäyksiä, mutta toisaalta... Me ollaan muutenkin oltu aina melko tasapaksu pariskunta. Tehdään asioita sulassa sovussa ja kompromissejakin tehdään ihan pyytämättä tai asiaa sen suuremmin jalustalle nostamatta.Olen joissakin aiemmissa postauksissa tainnut mainita hieman niistä asioista, joissa olen tehnyt omalta osaltani myönnytyksiä tai muutoksia. Näistä ainoaakaan mies ei kuitenkaan ole edellyttänyt tai edes pyytänyt - missään vaiheessa. Olen puolittain huomaamattani tottunut siihen, että pukeudun konservatiivisemmin - kaula-aukot ovat korkeita, käsivarret ovat (myös kesähelteillä) piilossa, jalassa on täysimittaiset housut tai pitkä hame. Olen myös oppinut puhumaan huomattavasti nätimmin - meillä ei kumpikaan aikuisista kiroile, vaan meillä ärsytykset ovat eff tai fricking frocking fudge. Yritän suhtautua elämään positiivisemmin, huomioida ihmisiä ympärilläni enemmän. Olla ystävällinen. Alkoholi ja tupakka eivät kuulu meillä millään tavalla meidän elämäämme - miehellä uskonnollisista syistä, minulla siksi, ettei se yksinkertaisesti vaan maistu.

Silti kukaan ei koskaan osoita meitä sormella tai huutele hävyttömyyksiä kaduilla. Me näytämme täysin tavalliselta, tasapaksulta pariskunnalta, jolla ei ole sen suurempia luurankoja kaappeihin sullottuna. Meillä ei ole yhteistä äidinkieltä, me emme myöskään jaa samaa uskontoa. Olemme syntyneet ja kasvaneet eri mantereilla, mutta tarpeeksi samankaltaisessa kulttuurissa ollaksemme yhdessä kovin luontevasti ja ilman suurempia yhteentörmäyksiä. Välillä asiat taistelevat keskenään, vaikka me ihmiset emme niinkään - uskonto on osa elämää, muttei niin suuressa määrin, että se aiheuttaisi meille minkäänlaista kitkaa. Olen sopeutunut niihin asioihin, joita mies on minulta sivulauseessa pyytämättä pyytänyt - mies vastaavasti noudattaa tiettyjä suomalaisia, (uskonnollisia) perinteitä jo ihan siitäkin syystä, että meillä uskonto ja kulttuuri ovat kohtalaisen tiukasti toisiinsa sidottuja. Monipuolisempi USA on tässä kohtaa paljon, paljon kirjavampi - yhteen uskontoon ei parane pahemmin sitoa yhtään mitään, sillä molemmilla puolin asuvat naapurit voivat edustaa täysin eri uskontoa, kuin sinä - tai se neljäs naapuri.

Joka tapauksessa - ainakin meillä kahden uskonnon parisuhde on toiminut. Se on vaatinut meistä kummaltakin kuminauhamaista pinnaa, halua ja kykyä mukautua sekä ennen kaikkea halua mennä yli esteistä. Kaikessa erilaisuudessamme emme lopulta ole ihan niin erilaisia, mitä voisi ajatella.

6 kommenttia

 1. Niinpä... Mä yllytän jatko-osaan ;) Oot oikeassa, sun miestä ei osata kategorisoida ulkonäön perusteella tulevaksi juurikin Anerikasta, uskonnosta puhumattakaan. Me ollaan täysi vastakohta teille, tuon oman tunnistaa jo kaukaa ja osaa yhdistää ko maahan, tai ainakin lähelle. Uskonto aiheuttaa omat kauhistukset, se ei itseä pätkääkään kiinnosta, sen jälkeen jos sitä kuulee niin tajuaa vaan, et tällä vastapuolella on aika pieni maailma omassa pikkupäässään. Uskonto kuin myös kaikki muut asiat ovat parisuhteessa täynnä kompromisseja, niitä täytyy jokaisen parin tehdä, ovat sitten suomi-suomipareja tai muita. Se, jos mikä useilta unohtuu kun kauhistellaan miten teidän suhde voi toimia. Omasta mielestä me eletään sata kertaa rikkaampaa elämää, tutustutaan toisen maahan, sen tuomiin kulttuurijuttuihin ja paljon muihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! ;) Juu - meidän herra sekoittuu aika hyvin perinteiseen suomalaiseen massaan, mikä on kyllä monellakin tavalla helpottanut asioita. Teillä tosiaan homma vähän eri.

   En mä siltikään kyllä ymmärrä, kuinka kenelläkään meistä olisi varaa arvostella toisen tekemisiä - on ne sitten miesvalintaan, (omaan tai toisen) uskontoon tai ihonväriin perustuvaa. Monia seikkoja ihminen ei kuitenkaan itse voi valita, eikä mikään tietty piirre ketään myöskään huononna - ainoastaan ne ennakkoluulot ja kapeakatseisuus. Meidän parisuhteissamme joo kompromissit on varmaan vähän eri luokkaa, kuin ihan perinteisellä, kahdesta suomalaisesta koostuvalla parilla, mutta eipä tuo muuten kyllä vaikuta suuntaan eikä toiseen.

   Tosin, kyllä ne ihmiset silti innokkaina kyselevät, että miltäs se nyt tuntuu, kun on amerikkalainen aviomies. Niin no... Siinähän se - enpä mie ole koskaan miestä pelkkänä passinkuvana otsassa nähnyt, ihan samanlainen tyyppi se mulle on kuin kuka tahansa muukin! :D

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus! Kirjoita vaan lisää aiheesta. :D meillä onkin just tuo, et mies on muslimi ja ihonväriltään ruskeampi, joten huomaa helposti ettei ole ihan täältä kotoisin. On tullut uskontoasioista keskusteltua melko paljonkin, itse kun olen uskovainen kristitty ja mies uskoo vahvasti omaan uskontoonsa. Se ei sinänsä ole kuitenkaan ongelma, molemmat saa uskoa niin kuin haluaa. :) Vähän jäljessä tulen blogien lukemisen suhteen, kun jossakin välissä oli aika pitkä väli etten kerennyt lukea ollenkaan, niin jäin pahasti jälkeen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pitänee vissiin paneutua aiheeseen sitten vähän enemmänkin! :D Teillä kieltämättä onkin vähän erilainen tilanne, kun kummallekin uskonto on tosi isossa roolissa elämässä. Me ollaan onneksi saatu hyvin sulautettua meidän tapoja ja toiveita yhteen, mutta voisin kuvitella, että vaikeampaakin voisi olla. Teillä on ilmeisesti kuitenkin kaikki menny hyvin ja asiat on sujuneet?! :)

   Ja heh, eipä se mitään - ehtiihän näitä lukea jälkeenpäinkin! :D

   Poista
  2. Joo hyvin on pääasiassa mennyt. Sitten joskus kun lapsia meinaa, niin täytyykin puhua tarkemmin joistain asioista. :D

   Poista
  3. No juu - siinä vaiheessa kieltämättä aihe alkaa olla kohtalaisen kriittinen! :D

   Poista