Amerikan ihmeitä - eli asiaa kulttuurieroista, osa #3

9:13 ip.

Ostokset ja kaupassakäynti

Kolmas pätkä kulttuurieroista - tällä kertaa vuorossa ostoksillakäyntiä. Neljäs ja samalla viimeinen osa kulttuurieroista tällä erää on tulossa loppuviikon puolella - stay tuned! Aiemmat osat löytyvät täältä:

- Osa #1, asuminen, eläminen ja arki
- Osa #2, ihmisten ilmoilla


Autolla ostoksille... Lähes kaikkialle löytyy myös drive thrut (apteekit, kahvilat, viinakaupat, tutut ja kotoisat pikaruokaravintolat...) ja autosta ei toisin sanoen tarvitse välttämättä nousta ollenkaan. Apteekkien drive thrusta ollaan miehen kanssa kinasteltu ties kuinka pitkään - mun mielestäni se kun on ainakin lähes turha keksintö - mies puolestaan perustelee järkevyyttä sillä, ettei kipeänä ja räkä poskella tarvitse pukea pyjamahousuja kummempaa ylleen tai nousta autosta saadakseen lääkkeensä.

...Missä vaatteissa vain. Ei ne pyjamahousut varsinaisesti tunnu kuitenkaan mikään este olevan. Ihmisiä nimittäin näkee mitä erilaisemmin pukeutuneina ihan julkisillakin paikoilla - pyjamahousut voi yhdistää kätevästi esimerkiksi lenkkareihin tai flip flopeihin. Toimii. Toisaalta, myös (tiimi)hupparit ja farkut ovat ihan toimiva, kaikkialle soveltuva yhdistelmä.

Vuosimaksulliset kaupat. "Vain (vuosi)maksullisella jäsenkortilla sisään kauppaan ja tarjousten äärelle" (Costco!) -tyyliset ratkaisut eivät myöskään ole Suomesta tuttuja, kuten eivät useimmat järjettömät pakkauskootkaan. Toisaalta hinnat ovat huomattavasti mukavammat suomalaisnäkökulmasta katsoen, vaikka mistään suunnattomasta hintaerosta nyt ei voidakaan puhua. Hinnathan Utahissa ovat verottomia, toisin sanoen verot ostoksiin lisätään vasta kassalla. Vero ei kuitenkaan ole erityisen huomattava - jos ei penniä venyttäen ole ostoksiaan tekemässä, on vero kohtuullisen huomaamaton lisä. Hinnoista lienee erikseen ihan aiheellistakin mainita myös siitä, että bensa on suorastaan naurettavan halpaa suomalaiseen verrattuna. Oma autoni menee eteenpäin venäläisellä bensalla aivan rehellisesti sanoen hinnan vuoksi - ja hinta jää suunnilleen samaan luokkaan Yhdysvaltain vastaavan kanssa.

Kauppojen koko ja aukiolo. Meidän lähi-Winco noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä oli melkoinen pelastus - ainakin tällaiselle herkuttelijalle, jonka herkkuhimot saattoivat iskeä mihin tahansa aikaan vain. Kokoluokka paikallisilla lähikaupoilla on minun silmiini ainakin suomalaisen, keskiverto-Prisman tai -Citymarketin luokkaa, hinnat jonkin verran suomalaisia alhaisemmat ja esimerkiksi juurikin tämä meidän lähi-Winco oli auki 24/7. Saman katon alta sai niin onnittelukortit kuin itse jauhettua kahviakin - tai vastaavasti sesongin mukaisia tuotteita ja jokaista eri sorttia Oreoita. Ja mikäli ei halua jutella kassaneidin kanssa, pääsee pienellä omalla viitseliäisyydellä aika sujuvasti läpi itsepalvelukassalla.

Meinaan muuten yhä tilata Suomessakin subini joko 6 tai 12 inchisenä, joskus myös termillä footlong...

Lääkäristäkin löytyy kokolattiamatto.

(Kauppojen) ruokavalikoimat. Aika monelta kuulee vähintään sen olettamuksen, että eihän USA:ssa voi kuin lihoa. Huonoa ja rasvaista (roska)ruokaa, herkkuja - kaikkea, mikä nyt ihmistä voikaan lihottaa. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että USA:ssa on helpompaa pysytellä terveellisten ruokien parissa, kuin Suomessa. Mihin perustan tämän väittämän? Siihen, että valikoimat ovat aivan järkyttävän suuret. Toki, joka kulmalta löytyy Wendy's, Taco Bell, McDonalds tai Dunkin' Donuts, ja juuri tästä syystä onkin helppoa poiketa pikaruoan pariin - mutta toisaalta, suuressa maassa ja ison ihmismäärän keskellä on myös suunnattoman paljon varaa valita. Toki, täytyy nähdä hieman vaivaa ja tietää, mistä lähteä terveellisiä ruokia ostamaan, mutta mahdotonta se todellakaan ei ole. Me kannettiin eritoten Costcosta paljon luomua kotiin - niin erilaisia hedelmiä, marjoja kuin salaattejakin - myös pähkinöitä, (manteli)maitoa ja kananmunia kului - ja kuluu meillä yhä - reilusti. Kaikki on siis ihan oikeasti vain ja ainoastaan itsestä kiinni, sillä terveellisiäkin vaihtoehtoja roskaruoan tilalle löytyy.

Kauppojen valikoimat ihan yleensäkin. Ensinnäkin, jokaiselle asialle löytyy takuulla oma kauppansa. On haettu alue kuinka spesifi vain, sille löytyy taatusti oma aikansa ja paikkansa - se onkin sitten eri asia, ymmärtääkö ainakaan tästä suomalaisen näkövinkkelistä sitä, kuinka edes lähteä etsimään loppuun saakka spesifioituja palveluja tai liikkeitä. Itse kaupoissakin on vielä reilusti valikoimaa, ja mielellään ekstraakin.

Ravintolakäyttäytyminen. Ravintolaan on ainakin minulle huomattavasti helpompi mennä syömään Yhdysvalloissa, kuin Suomessa. Hinnat riippuvat tietysti täysin paikasta, jonne menee syömään, mutta lähtökohtaisesti voisin kuitenkin sanoa ravintolassa syömisen olevan halvempaa Suomeen verrattuna. Tarjoilija huolehtii alusta alkaen aivan kaikesta, on takuulla läsnä jokaisella hetkellä kun tarvitseekin (ja välillä myös silloin, kun ei tarvita). Välillä jokseenkin raivostuttavaa, kun itseensä vetäytyvä suomalainen haluaisi syödä rauhassa ja vain täyttää vatsansa, toisaalta Suomessa tarjoilijat tuntuvat loistavan ravintolassa poissaolollaan. Myös annoskoot ovat suomalaisia vastaavia suuremmat. Muista tippi!

Nettien ja puhelinliittymien hinnat. ...Ne hipovat pilviä. Saunalahden mainokset eivät myöskään siltä osin ole pielessä, että datarajoituksia liittymissä - niissä, jotka minä tiedän - on, ja ylittäminen ei todellakaan ole mitään halpaa lystiä. Myös nettiliittymistä saa maksaa pitkän pennin, eikä sekään silti ole minkäänlainen tae toimivuudelle tai sujuvuudelle.9 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus! Jännä ajatella että jossain asiat noinkin erilailla, kun suomessa :D Ajatella, että jossain jopa apteekissa voi käydä autolla. Mahtaa olla melkoiset jonot ;D

  https://tavoiteenion.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollapäin maailmaa on ehdottomasti kyllä omat "jekkunsa" - ja apteekkiinkin tosiaan pääsee autolla. Toisissa osavaltioissa pääsee myös esimerkiksi viinakauppaan suoraan auton kanssa - Utahissahan tätä ei tietenkään tunneta, koska alkoholikin peitellään mahdollisimman tehokkaasti. ;)

   Poista
 2. Rakastan tätä postaussarjaa! Tässä niin oppii uusia näkökulmia, ja mielenkiinnolla odottelen uutta postausta! ;-) Mukavasti myös laitat nuo kuvat ja niiden tekstit, todella... esteettistä! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos! <3 Nyt on postaustahti vähän hiipunut, kun oon ollut jo reilun viikon ajan kipeänä - tulossa on, joka tapauksessa! ;)

   Poista
 3. Tykkään paljon kuvista ja tosi mielenkiintoisia postauksia tässä sarjassa :)!

  https://yksisarvisunelmia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana postaus! Pakko kyllä mennä selaamaan edellisetkin samaan sarjaan. Aivan ihana blogi sinulla<3

  http://inka-allornothing.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa ihanan piristävä kommentti - kiitos kauniista sanoistasi! :) <3

   Poista
 5. Tuo kauppojen valinnan vara kelpaisi kyllä suomessakin. :D

  En muuten tiennyt, että Costcoon tarvitsee sellaisen jäsenyyden. Huh. Kaikkea sitä oppii.

  VastaaPoista