Kuinka mormonin suomalainen vaimo pukeutuu?

10:35 ip.

Olen kuullut lähipiiristäni monia kysymyksiä mieheni uskontoon liittyen ja samalla myös siihen, kuinka tämä vaikuttaa minuun. Valehtelisin väittäessäni, ettei se vaikuta minuun mitenkään - sillä kyllä, kyllä se vaikuttaa. Olen kuitenkin tehnyt itse valintani, enkä missään tapauksessa ole tullut pakotetuksi mihinkään. Olen itse evankelisluterilainen, kuten monet muutkin suomalaiset - vaikka erityisen harras en olekaan.

Ilman kenenkään muun kuin itseni vuoksi en tätä lopulta kuitenkaan tee. Kunnioitan miestäni, mutta lopulta kyse on minun valinnoistani, minun elämästäni ja minun tavastani pukeutua. Olen sen verran omapäinen, ettei mieskään saisi minua tekemään mitään vasten tahtoani - puhumattakaan sitten siitä, kuinka pukeudun.


Avainsana pukeutumisessa on classy. Jos vaatekappale on likainen, resuinen tai muuten vain liian nuhjaantunut, se jää kaapinpohjalle. Voi sitä kyllä käyttää kotioloissa, mutta ovesta ulos astuu ainoastaan siististi pukeutunut nainen. Toisaalta tämä kriteeri täytyy jo täyttää ihan työnkin puolesta; en voi näyttää turhan resuiselta asiakkaiden silmissä muutenkaan. Tykkään muutenkin panostaa enemmän laatuun kuin määrään, joten olen parhaani mukaan yrittänyt vähentää vaatekaapistani pois niitä vaatekappaleita, joita en ihan oikeasti vain käytä.

Myös säädyllisyys on suuri osa sitä, millä perusteella valitsen vaatteeni. Dekolteeta ei mielellään saisi näkyä erityisen paljoa, puhumattakaan rintavaosta - jopa dekoltee on siinä vaiheessa hyväksytympää. Käytännössä suosin itse pitkälti joko korkeakauluksisia paitoja tai sellaisia paitoja, joissa kaulus alkaa suoraan kaulan alapuolelta. Sama koskee toisaalta myös housupuolta - housut ovat lähes väistämättä pitkiä, samoin kuin hameetkin. Minulle ei missään tapauksessa tulisi kuuloonkaan käyttää mitään polven yläpuolelle jäävää, oli kyse sitten hameista tai shortseista. Peitän mieluiten sääristäkin ainakin puolet hameiden kanssa, mieluiten kokonaan. Poikkeuksen sääntöön tekevät ne kerrat, kun käytän selkeästi peittäviä leggareita esimerkiksi vähän liian lyhyen hameen kanssa.

Ehkä yllättävin asia useimmille on kuitenkin se, että olkapäät ja käsivarret (tai vähintään käsivarsien yläosa) peitetään. Tästä on miehen kanssa käyty pitkiäkin keskusteluja etenkin kesäisin, sillä tykkäisin ajaa nurmikoita toppi päällä (kuuma!), mutta se ei tunnu hänestä hyvältä. Olkapäät ja käsivarret kun kuuluvat vain aviomiehelle, eivät koko maailmalle. Komprimissiksi ostettiin mulle suurinpiirtein kokoa XXL oleva kevyt kauluspaita, joka peittää - ja on toisaalta myös ihanan viileä päällä.

Haluan näin lopuksi korostaa vielä sitä, että kukaan ei missään tapauksessa ole pakottanut minua valitsemaan tätä tietä - olen tehnyt sen aivan itse. Näitä samoja oppeja jaetaan parhaamme mukaan myös lapselle - siinä, missä monet muut muksut kuljeskelevat napapaidoissa ja minihameissa, meidän omamme on ehdottoman säädyllinen ja siisti.

7 kommenttia

 1. Olipas kiva kuulla sun pukeutumisesta, mielenkiintoinen postaus! Ja muutenkin kivan oloinen blogi. :)

  http://heidimariay.blogspot.fi/2016/07/s-n-d-i.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että tykkäsit postauksesta! :) Ajattelin kerrankin kirjoitella vähän jotain erilaista. Ja hei - kiitokset kehuista! :)

   Poista
 2. Erittäin mielenkiintoinen postaus! En olekaan ennnen kuullutkaan moisesta kulttuurista, mutta ei oikeastaan kyllä kuulosta pahallekaan. Itse olen melkoinen ''siveyden sipuli'', joten ymmärrän kyllä pointtisi tekstistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi monta ihmistä menee sekaisin viimeistään siinä vaiheessa, kun puhutaan LDS:stä - mä vaan olen itse niin kovin tottunut siihen termiin, koska juurikin sitä mies käyttää :-D Mutta tosiaan, mormonit ja mormonius on Suomessa ehdottomasti tuntemattomampaa, mitä monessa muualla suunnalla maailmassa. Tuntui itsestä jotenkin siltä, että olisi kiva tuoda tätäkin puolta meidän elosta jollain tapaa esille! :)

   Poista
 3. Hei,
  Oman aviomieheni suku on suurilta osin Utahissa ja ovat osin mormoneja. Sanon osin siksi, että kaikki lähiperheemme jäsenet eivät ole, ja sitten mieheni sedän perhe jätti juuri mormonikirkon. En ole koskaan huomannut tuota pukeutumisasiaa, eikä ole tullut puheeksi. Minusta tuntuu, että heillä kyllä ainakin lapset kulki spagetti-olkaimisissa topeissa. Onko niin, että se lähinnä koskee vaimoja vai seuraavatko jotkut sitten vähemmän tiukasti sääntöjä? Kahvia tai viiniä he eivät juoneet.

  Olemme käyneet kahdesti roadtripillä (ja sukulaisten) häissä Utahissa ja se ihana paikka! Luonnon ja vuodenaikojen puolesta, tykkäsin varmasti asua siellä.

  Tosi kiva blogi sinulla, löysin ensimmäistä kertaa sivullesi. Täytyypä lukea lisää. :) Omani löytyy täältä www.paulagaston.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hauska kuulla, yleensä törmää todella harvoin toisiin, joilla on minkäänlaista sidettä Utahiin! :)

   (Pienillä) lapsilla säännöt ovat minun käsitykseni mukaan hieman löysemmät, mutta mitä lähemmäs teini-ikää tullaan, sitä enemmän erityisesti tytöt joutuvat kiinnittämään huomiotaan pukeutumiseensa - ja jos eivät tytöt itse, vanhemmat sitten vähintäänkin. Tämäkin tosin on varmaan aika pitkälti perhekohtaista - toiset eivät ota ihan niin pilkulleen kuin toiset. :) Toisaalta myös alueilla on eroja - esim. Salt Lakessa ollaan paljon vapaamielisempiä, kuin esimerkiksi Provossa.

   Se isoin asia on ehkä juurikin siinä, että kovin moni ei millään tavalla "tuo esille" pukeutumista ja moni kokee sen täysin normaaliksi itselleen - mitä se heille varmasti onkin, toisin kuin esimerkiksi minulle, joka on opetellut vähä vähältä. :) Toisaalta, monet ovat melko vaatimattomiakin, joten sekin ehkä osaltaan selittää.

   Ja voi, totta - Utah on aivan äärimmäisen kaunis ja ihana paikka olla ja asua! Alueissa on paljon eroja, kuten tuossa vähän mainitsinkin - ja uskonnolla on ihan oikeasti todella iso rooli siellä. Välillä ehkä jopa liiankin iso, jos minulta kysytään - mutta sen kanssa kyllä pärjää.

   Pitääpä käydä vilkaisemassa sinunkin blogisi - tosi kiva, että löysit blogiini ja jätit kommenttia, tervetuloa uudelleenkin! :)

   Poista
 4. Tosi kiva kun kerrot tästä pukeutumisesta, koska jotkut eivät välttämättä tajua siitä mitään. Itse tykkään juuri lukea erilaisista kulttuureista ja kaikesta mitä niihin liittyy. Hyvin kirjoitettu! :)

  http://rauniamanda.blogspot.fi/

  VastaaPoista